Uw lach geeft blijk
van onze kwaliteit

Uw lach is onze zorg
01.
Nieuwe gebitsprothese/ kunstgebit
02.
Gebitsprothese op implantaten (Klikgebit)
03.
Frame of gedeeltelijke gebitsprothese
04.
Noodprothese (Immediaat)
05.
Kunstgebit reparatie

06-81553464

1- Nieuwe gebitsprothese / kunstgebit

Uw mond verandert, uw kaak slinkt en het gebit slijt. Een kunstgebit heeft ongeveer een levensduur van vijf tot acht jaar. Blijft u daarmee rondlopen, dan kunt u last krijgen van pijnlijke drukplekken, tikkende geluiden door een loszittend gebit en soms zelfs van kaakgewrichtsklachten. Het kan voor u een hele stap zijn om een nieuwe prothese aan te laten meten. Misschien is het voor u al erg lang geleden dat u een kunstgebit kreeg. U krijgt daarom in Dordtse praktijk voor kunstgebitten alle aandacht die u nodig heeft. Uw gebit is immers van groot belang voor uw welzijn.

2- Vervanging gebitsprothese / kunstgebit

Een gebitsprothese  is na ongeveer vijf jaar toe aan vervanging. Dit merkt u aan:

  • Het losser zitten van de gebitsprothese
  • Pijnplekjes in de mond
  • Het breken van de gebitsprothese

Wanneer u bovenstaande problemen herkent, neem dan contact met ons op; wij geven u graag vrijblijvend advies.

3- Gebitsprothese op implantaten (klikgebit)

Een gebitsprothese  is na ongeveer vijf jaar toe aan vervanging. Dit merkt u aan:

  • Het losser zitten van de gebitsprothese
  • Pijnplekjes in de mond
  • Het breken van de gebitsprothese

Wanneer u bovenstaande problemen herkent, neem dan contact met ons op; wij geven u graag vrijblijvend advies.

4- Frame of gedeeltelijke gebitsprothese

Een gedeeltelijke prothese kan alleen dan door de tandprotheticus vervaardigd worden als een tandarts uw tanden en kiezen gecontroleerd heeft en uit deze controle blijkt dat belasting van deze tanden en kiezen geen problemen zal opleveren. Voor het vervaardigen van de partiële prothese werkt de tandprotheticus dus nauw samen met uw tandarts. Uw tandarts draagt de verantwoordelijkheid voor de eigen tanden en kiezen en uw tandprotheticus die van de partiële/ gedeeltelijke prothese.

 Er bestaan meerdere soorten van de gedeeltelijke prothesen:

  • Frameprothese:
    Een frameprothese is een prothese constructie met metalen ankers om de eigen tanden of kiezen. Daardoor blijft het frame goed op zijn plaats zitten, als de resterende tanden sterk genoeg zijn om deze constructie te dragen.
    Ten opzichte van de volledige prothese is er echter in behandelwijze en verantwoording een groot verschil.
  • Gedeeltelijke (plaat)prothese:   
    De kunststof plaatprothese wordt volledig van kunststof gemaakt. Daar waar  u enkele tanden of kiezen mist, vormt het kunststof deel een afsteunend zadel op de kaak waarin de tanden en de kiezen geplaatst worden.     
  •  Kunststof flexibele prothese:  

    De kunststof flexibele prothese wordt volledig van flexibele kunststof gemaakt. Daar waar tanden en kiezen ontbreken vormt het kunststofdeel een afsteunend zadel op de kaak, waarin de tanden en kiezen worden geplaatst. Er wordt altijd gestreefd om de kleur van de kunsttanden zoveel    mogelijk te laten overeenkomen met de kleur van de resterende eigen tanden en kiezen. Het houvast van de flexibele kunststof prothese ontstaat doordat de flexibele kunststof om bestaande tanden en kiezen loopt en zo de prothese meer retentie geeft.

5- Noodprothese (Immediaat)

Een noodprothese-tijdelijke prothese is een kunstgebit dat wordt aangemeten terwijl u nog tanden en kiezen heeft. Na het trekken van uw tanden, plaatst de tandprotheticus dit noodgebit. Het noodgebit wordt ook wel immediaatprothese genoemd.

Het doel van de immediaat prothese is tweeledig: ten 1e loopt u niet zonder tanden en kiezen in uw mond, waardoor u beter sociaal functioneert en kunt kauwen. Ten 2e werkt de immediaat prothese als een noodverband. De prothese dient als een drukverband om de verse wonden af te sluiten en de zwelling te beperken.

Belangrijk! Direct na het trekken van uw tanden en/of kiezen, mag u de immediaat prothese NIET uitdoen. 

Doet u dit wel, dan bestaat de kans dat u de prothese de eerste tijd niet meer in de mond krijgt. Na 1 tot 3 dagen zal uw tandprotheticus de prothese uit uw mond halen. De eerste pijnlijke plekken worden ontlast door de immediaat prothese te beslijpen.

Verwacht niet te veel van uw immediaat prothese. De tandprotheticus doet er alles aan om de prothese aan te passen zodat deze zo comfortabel mogelijk zit. Waarschijnlijk moet u meerdere afspraken maken om de prothese aan te laten passen. In de eerste maanden past uw kaak zich aan en past de prothese niet goed. Neem bij pijn of drukplekjes altijd contact op!

6- Kunstgebit reparatie

Onze praktijk is 7 dagen per week bereikbaar om een afspraak op dezelfde dag te maken voor het repareren van uw kapotte kunstgebit.

Natuurlijk kunt u bij de tandprotheticus terecht als er een tand is gebroken, de gebitsprothese is gescheurd of zelfs gebroken is. Naast dat we u gebit zo spoedig mogelijk weer repareren kijken we ook of we de oorzaak van de breuk kunnen vastleggen om herhaling te voorkomen.

Uw tandprotheticus staat voor u klaar, om een dergelijke spoedreparatie aan uw kunstgebit uit te voeren. Dit kan zowel doordeweeks en zelfs op het weekend als u een kapot kunstgebit heeft. Van 7:30 tot 18:00 kunt u ons hier bereiken

Wilt u meer informatie over de kosten, klik dan hier. Een vrijblijvende begroting op maat ontvangen? Maak hier uw afspraak.

Wij hebben met de meeste zorgverzekeraars een overeenkomst afgesloten